BDK ARCHITECTS T: +44 (0)1534 768740

|  TERMS  |

BDK CULTURAL & CIVIC SECTOR PORTFOLIO

Each  panel  provides  an  insight  into  the  practices  projects  covering  this  sector

JERSEY ARCHIVE, ST. HELIER

 

Jersey Archive is the largest passively air-conditioned modern archive building in the world and provided two new intimate public spaces for St Helier. Opened in July 2000, on the site of a former quarry, this facility has created a new civic destination for the local population and tourists re-tracing their roots in the Channel Islands. The regeneration of the quarry, previously lost to the public, parallels the raison d’etre of the Archive itself – to reveal and preserve the island’s history. The building is uncompromisingly modern but with a sensitive use of materials, demonstrating how modern architecture can fit into and complement Jersey’s traditional setting. Together with engineer’s Ove Arup and Partners, the design team developed an environmental strategy exploiting the significant thermal mass of the building’s structure to provide passive environmental control of humidity and temperature, obviating the need for powered air-coonditioning with it's

high capital, running and maintenance costs. Since opening to the public it has received universal acclaim for its customer friendly facilities and efficient working environment. BDK Architects also undertook Interior Design for the project encompassing detailing and procurement of the bespoke furniture and management of Public Art interventions. The project has been highly praised by acclaimed architectural critics and reviews have been published in the Architects Journal, Architectural Review and Architectural Research Quarterly.

“A wonderful example of exciting and innovative architecture at its very best. The design and materials fit comfortably into what must have been a difficult design brief, while effectively complementing the surrounding area.” Citation from Robert Tilling, R.A., 2000

“An example of the finest modern architecture. It has transformed a quarry and a run-down housing estate into an airy, welcoming, highly functional and visually satisfying building.”
Philip Le Brocq, Société Jersiaise President, 2000

2001:  Civic Trust Award


2001: Concrete Society Award:

Highly Commended, Pre-cast concrete


2000: Four top Jersey Design Awards:
            -  Best New Development
            -  Best Office Workplace
            -  Best External Elements
            -  Best Use of Colour

HAVRE DES PAS LIDO, ST. HELIER

 

Havre des Pas Bathing Pool was originally constructed by The Jersey Swimming Club and opened on 22nd May 1895. The Club has the unique honour of having been incorporated in 1893 by her Majesty in Council and subsequently having obtained from the Crown a lease of the foreshore from La Collette to the Dicq with the intention of providing two swimming pools, to teach swimming to Islanders in response to the many drownings of that era.
 

After a very rich history of nearly one hundred years, with the advent of indoor heated pools from the 1960’s, the Bathing Pool’s use unfortunately declined, and for many years lay decaying from the ravages of its sea environment, much to the disappointment of those who knew the joy the pool had brought in its hey-day.

Whilst States Departments had given some financial support over the years, this had barely covered basic maintenance, and the Jersey Swimming Club wanted to realise the dormant potential that cried out to be fulfilled at the Bathing Pool. In 1994 we worked with the Club developing a scheme for the refurbishment and re-use of the Pool and a States working party was set up in to look at the future of the pool and its surroundings.

With our Client, we sought private and States funding, including a bid for the project to become the States “realisable” Millennium Project. Finally, the Swimming Club relinquished its lease thereby allowing the Waterfront Enterprise Board to secure funding from States Tourism Investment Fund for commissioning us to undertake a detailed feasibility report and progress the project to fruition. After exhaustive research and many difficult design considerations, we compiled a graphic Feasibility Study illustrating the potential and possible alternative uses, aimed to fulfil our brief of “making the pool a vibrant centre for water related activities, maximising Tourism impact”. The Feasibility Study included research into the history of the Pool, investigation of existing structural problems and providing options for renovation of the listed historic structure with an exhaustive summary of the opportunities for the pool’s future use. Our report included in-house concept visuals and outline design proposals, also used for the large Public Meeting and Consultation exercise we conducted, including distributed response sheets to obtain public opinion.
 

The main renovation, adaptation and enhancement of the original facilities was successfully completed to wide acclaim and brought one of the world’s largest open-air Lidos back to its former glory. We have been privileged to be instrumental in realising this exciting project which includes a new permanent bridge link from the Havre des Pas promenade to the rock-founded facilities within the bay, thus giving everyone easy access to a new cafeteria, toilets with changing facilities, beach shower, extensive observation and sun decks and a new arc of terracing providing an amphitheatre overlooking pool area activities that can now once again take place. Our work brought Havre Des Pas Bathing Pool back into full use, making it again a very popular facility.

JERSEY ARCHIVE EXTENSION, ST. HELIER

 

Nearly 20 years after our original project was completed ion 2016 we were appointed to undertake an extension, primarily for doubling archival storage in the strongrooms and adding a new Computer Server strongroom.

Working closely with Planning (pre-tender in association with Metropolitan Workshop) we undertook a Feasibility Study in early 2016 and conducted two consultations with the Jersey Architecture Commission, who welcomed our proposals to locate this extension in east side of the northern Staff Courtyard. Following consultation with neighbours our Planning application had a smooth ride to Planning consent.

 

Having completed the Technical Design, Building Bye-Laws, Production Information, Specification and Tendering we are  looking forward to construction shortly starting on site.