BDK ARCHITECTS T: +44 (0)1534 768740

|  TERMS  |

BDK  HISTORIC  BUILDINGS  PORTFOLIO

Each  panel  provides  an  insight  into  the  practices  projects  covering  this  sector

LA VALEUSE HOUSE, ST. BRELADE

 

The brief was to renovate the house, solve the extensive damp problems and to demolish two 1960’s extensions and replace them with a modern utility room and Family Sunroom (Pavilion). We adopted a strategy of ‘minimal intervention” by replacing later unsightly additions to the original main house with the new structures, more sympathetic to the context of the property. The original house fabric has been, where possible, carefully and sensitively restored or refurbished. The original front door, hallway walls, stair partitions, staircase, and balustrades have been refurbished to restore their original condition. Removing false walls in the dining room uncovered an inglenook fireplace. Granite walls and fireplace were in good condition only requiring lime pointing to become central feature of the house.

LA VALEURE COTTAGE, ST. BRELADE


The challenge was to creatively renovate a derelict Listed Cottage and extend over the remmants of an attached barn to form a family home, within a restricted budget. Our client required the property to provide accomodation for his business manager and therefore the work had to achieve commercial targets efficiently as well as address historic building issues. An ancient kitchen fireplace, together with a traditional bread oven, prevented any linking together of the cottage and barn at ground floor level. The histroy of the barn's first floor provided a reason for reinstating this envelope with a new lightweight timber framed, cedar clad, extension to accommodate a new lounge with large picture windows looking south over the verdant garden and a link through to the old cottage. Our service included applying for grant aid to assist with the historic works, resulting in maximum grant being awarded.

SPRING HOUSE, ST. MARY

 

The dwelling is part of a listed farm cluster that was converted into 5 dwellings in 2001. Part of the conversion included the construction of a new kitchen to the rear. Our client was looking for a larger family kitchen and to locate entertaining space in a lighter part of the ground floor.

 

Mindful of the listed status of the dwelling and the historic Tourelle we proposed a new fully glazed extension that would sail over and enclose the Tourelle, framing it in a light glazed box, but creating a new dining space and creating a new singular entrance.
 
The proposal was commended by the historic officer as the best and most acceptable way to create the required space whilst preserving the historic elements of the property.