BDK ARCHITECTS T: +44 (0)1534 768740

|  TERMS  |

BDK  ECO-DESIGN  BUILDINGS  PORTFOLIO

Each  panel  provides  an  insight  into  the  practices  projects  covering  this  sector

Planning Panel applauded BDK’s Scheme, commenting on approval:

“Very clever approach and elegant solution, we should not be afraid of bold designs when it complements the context”.

Planning Panel applauded BDK’s Scheme, commenting on approval:

“Very clever approach and elegant solution, we should not be afraid of bold designs when it complements the context”.

Planning Panel applauded BDK’s Scheme, commenting on approval:

“Very clever approach and elegant solution, we should not be afraid of bold designs when it complements the context”.

Planning Panel applauded BDK’s Scheme, commenting on approval:

“Very clever approach and elegant solution, we should not be afraid of bold designs when it complements the context”.

ARCHIRONDEL COTTAGE, ST. MARTIN

 

Our concept creates an extremely modern, lightweight Pavilion within the rear garden, lacing it between significant German WWII structures, while visually and materially contrasting with the original 1820’s SSI Listed Historic Cottage.

 

The Pavilion was sensitively designed to respect character and hierarchy of the existing cottage and secure it’s future, turning a restricted two bedroom two living room cottage into a commodious modern three / four bedroom family house with excellent arrangement of living and bedroom spaces.

 

Living spaces are moved from rather dark original cottage rooms into the modern Pavilion, benefiting from excellent daylight levels and affording spectacular views across St Catherine’s Bay towards France. The lightweight glass ‘tube’ link between original cottage and Pavilion provides low-key connection between old and new. This distinction is key to success of BDK’s scheme.

States of Jersey Press release reported “In approving the application, the panel praised the design of the extension, which members felt was a sensitive addition to an historic building”.

'THE CUBE', 1 WINDSOR CRESECENT, ST. HELIER

 

During 2013-14 BDK Architects were  the only Jersey Chartered Architects to win two National UK Awards: The 2013 Green Apple Award for Built Environment & Architectural Heritage and nominated Jersey’s only 2014 Green World Ambassador for The Cube; in addition this project received 2103 Jersey Design Award for Best small-scale Building or Building Extension.

 

Our concept comprised a lightweight ‘Sunroom’ extension accessible from the existing house kitchen, through an existing sash window opening. Our design concept was “minimal intervention” adding a modern high-tech glazed cube extension with a very lightweight feel and minimal steel structure, complementing and contrasting with the traditional Regency house. The sheer glazed walls allow the original house structure and form to be visible and appreciated.

The existing configuration of this Regency house, having the ground floor elevated some 1.5 metres above rear garden level, posed a challenge. Moreover our Client has a mobility impairment and he set an objective to achieve accessibility from within the house into the Sunroom extension. From the start our intention was for “The Cube” to embody, despite having fully glazed walling, a sustainable ethos. The principal materials selected, comprising the triple Low ‘E’ argon filled glazed walls, steel frame and a highly insulated zinc roof are all sustainable materials. BDK’s ultimate objective to create a light, attractive addition that enhances the quality of the original Georgian house while not competing with the original architecture was achieved with style & panache. The real “magic” came from how BDK connected the parts together creating a watertight and energy efficient floating Cube.

“I gave BDK Architects the almost impossible task of designing and planning a modern unique glass extension to our Grade I listed home. Through a mixture of inspirational design, an intimate knowledge of Planning regulations and laws together with a vast knowledge of modern technology and building products, Paul Harding and his team have produced a design brief of outstanding quality, enhancing a stately and beautifully proportioned detached house with a stunning 21st century solution without in any way detracting from or damaging the original structure. BDK’s team are to be congratulated for their interpretation of this difficult brief. ”

 

2013 JERSEY DESIGN AWARDS WINNER

 

BEST SMALL-SCALE BUILDING OR EXTENSION

JERSEY ARCHIVE, ST. HELIER

 

Jersey Archive is the largest passively air-conditioned modern archive building in the world and provided two new intimate public spaces for St Helier. Opened in July 2000, on the site of a former quarry, this facility has created a new civic destination for the local population and tourists re-tracing their roots in the Channel Islands. The regeneration of the quarry, previously lost to the public, parallels the raison d’etre of the Archive itself – to reveal and preserve the island’s history. The building is uncompromisingly modern but with a sensitive use of materials, demonstrating how modern architecture can fit into and complement Jersey’s traditional setting. Together with engineer’s Ove Arup and Partners, the design team developed an environmental strategy exploiting the significant thermal mass of the building’s structure to provide effective passive air conditioning obviating the need for powered air

conditioning with it’s high capital, running and maintenance costs. Since opening to the public it has received universal acclaim for its customer friendly facilities and efficient working environment. BDK Architects also undertook Interior Design for the project encompassing detailing and procurement of the bespoke furniture and management of Public Art interventions. The project has been highly praised by acclaimed architectural critics and reviews have been published in the Architects Journal, Architectural Review and Architectural Research Quarterly.

“A wonderful example of exciting and innovative architecture at its very best. The design and materials fit comfortably into what must have been a difficult design brief, while effectively complementing the surrounding area.” Citation from Robert Tilling, R.A., 2000

“An example of the finest modern architecture. It has transformed a quarry and a run-down housing estate into an airy, welcoming, highly functional and visually satisfying building.”
Philip Le Brocq, Société Jersiaise President, 2000

2001:  Civic Trust Award


2001: Concrete Society Award:

Highly Commended, Pre-cast concrete


2000: Four Jersey Design Awards:
            -  Best New Development
            -  Best Office Workplace
            -  Best External Elements
            -  Best Use of Colour