Private Houses & Flats

TOMONA COTTAGE, ST. JOHN

BDK Architects maximised site value prior to marketing for development. The existing 2 bedroom bungalow enjoyed unparalleled views of the north coast from Bouley Bay to Bonne Nuit Bay, but was in itself relatively small and suffering from age, neglect and poor construction.

We designed a new 4 bedroom modern house, that provided views from every room and provided a warm and spacious dwelling that was 48% larger than existing dwelling. The new dwelling features a green roof, vastly improved insulation and thermal characteristics.

The design and planning work we undertook allowed for the plot with outline permission to be quickly sold for £1.25 million, well above asking price gaining a 200% uplift above existing bungalow valuation.

BLUE FOUNTAIN, LA PULENTE

Our Client came to us seeking an inspirational, exemplary ultra-modern design, after several years having an architectural designer producing numerous schemes. Our scheme for two ultra-high value apartments achieves maximum developed floor area within very restrictive Coastal National Park Planning Policy and captures magnificent views over the coastline of St Ouen’s Bay.​

The design realises spacious living areas with glazed walls, contrasting bedroom areas within solid walls. The upper apartment has the benefit of a roof garden, again with views over the shoreline.

We came very close to securing Planning Consent and we are now working with our client on a revised design imbued with same quality which we hope will be accepted by Planning.

TRINITY HALL, TRINITY

We were commissioned for a range of works to this traditional Jersey Mansion, initially converting part of the existing roof space into a granny flat then subsequently we designed two large modern extensions providing a substantial Entertainment / Music room cantilevered out over an external swimming pool and another indoor Swimming Pool / Gym / Health suite. We arranged these to ‘bookend’ both sides of the original house, creating a sheltered courtyard in between and making best use of the external hard landscaped amenity area.

We exploited falling ground levels between one side of the original house and the other by elevating the Entertainment / Music room level to the existing ground floor, while the Swimming Pool complex was sunk into the ground with a green roof floating above level with adjacent lawns.

SOUTHSEA, ST. CLEMENT

We were approached by the client shortly after they had purchased this 4 bedroom property. The property was in need of complete renovation and was suffering from rising damp, structural issues and a complicated layout. We designed two small extensions that resolved the layout, provided a new master bedroom with 1st floor terrace enjoying sea views, and a new larger 4th bedroom to replace an existing box bedroom. The ground floor layout was opened up and simplified with a large open-plan kitchen, dining, sitting area to the rear and more formal dining room and snug to the front. The original house was poorly insulated and difficult to heat, so in addition to the two highly insulated timber extensions, we wrapped the exterior with state-of-the-art insulated render and upgraded all the windows, roof and floors to form a warm comfortable modern house.

BRIMAR, ST. CLEMENT

Our client appointed BDK Architects upon Planning’s recommendation, they had been attempting to achieve planning permission for removing part of their existing house and extending to form new house for their daughter and her new baby. They had previously made six unsuccessful applications over a number of years. We met with Planning and quickly developed an acceptable scheme, providing a new two- bedroom house by adding a wing to the existing property. We secured Planning consent within 8 weeks. The budget was extremely tight and had no contingency, so it was important the development came in on budget but also had a minimal long-term financial costs. Our solution minimised building heat loss keeping running costs down along with LED lighting ensuring daily running costs were an absolute minimum.